Stenlille / Cykling uden alder
Skøn solskins- og festdag i Stenlille

Der var gang i byen. Fra morgenstunden havde byens FDFere været tidligt oppe, for at få byens flag på plads inden festlighederne.

Sorø ældreråd var en af dagens festlige indslag. Zenia Nielsen skulle denne lørdag præsentere projektet ”Alle har ret til vind i håret”.

Byen summede af flere aktiviteter, men selv om der både var Tøjbazar i Stenlille Hallen, en støttefest på stationen for "bevarelse af Tølløse banen", så dukkede der alligevel over 60 gæster op i Stenlille Kulturhus. Her havde Ældrerådet bagt kage og lavet kaffe til alle interesserede. Og efter borgmester Gert Jørgensen klippede det røde bånd over, i tæt samarbejde med Zenia Nielsen, så blev den flotte Rickshaw cykel sat i gang. Den kørte faktisk i byens gader begge de 2 timer som arrangementet var sat til.

Turen blev integreret i Stationens festligheder, hvor turen fast gik omkring, det samlede byens arrangementer og der blev også tid til en lille tur i Stenlille hallen, hvor der var Tøj Bazar. Stenlille Cykelklub dannede bagtrop med flag på cyklerne og med ringklokken i bund, ingen skulle være i tvivl om, at der var fest i Stenlille. Kulturhuset fik også besøg af et par friske Laurentius spejdere (de var på byløb med deres leder Annette Lemann) og de fik også en tur med en pilot, Liselotte Højer (kalenderfører i Kulturhusets bestyrelse).

Stenlille har deres hel egen trompetist, Børge Holse, som tog den første tur i Rickshaw cyklen sammen med Borgmester Gert Jørgensen.

Projektet hedder ”Cykling uden alder”. Sorø Kommune har købt i alt 5 cykler til hele kommunen. Zenia Nielsen fra Ældrerådet var hurtig på aftrækkeren, da hun hørte om projektet, og selv om kommunen måske ikke havde Stenlille med i første omgang, fordi byen ikke har et plejehjem, så lykkedes det Ildsjælen Zenia Nielsen, at få Sorø kommune til at forstå meningen i, at byen sagtens kan få gang i en cykel uden plejehjem som udgangspunkt.

Cyklen har El-hjælpemotor og kan medtage 2 passagerer. Meningen er at det skal bygge broer mellem generationer, at det kan danne et fællesskab. Et par gode friske ben træder i pedalerne, mens en ældre evt. sammen med en ven eller et barnebarn nyder turen. Og det blev tydeligt bevist da Sonja Mortensen på 95 år, blev placeret i Rickshaw cyklen sammen med borgmesteren og fik sig en køretur rundt i byen. Allerede på denne lille tur, fik de 2 passagerer fat i den gode historie om Sonjas liv, hvornår hun flyttede til Stenlille, hvor hun havde boet som ung mm. Derefter blev det Harriet Sørensen på 98 år, som fik en tur og her blev der plads til et lille vink, inden turen gik ud på Stenlilles gader og stræder.

Til hver Rickshaw skal der knyttes en gruppe frivillige piloter, i Stenlille har man allerede 6 uddannede piloter og kaptajnen for projektet er Danny Hansen (SSP-medarbejder, der netop har modtaget Benny Andersen-prisen sammen med sin kollega). Men der kommer flere piloter til - indtil videre er der 6 mere på vej. Det er så meningen, at der skal være en tæt dialog mellem hjemmeplejen og ”Cykling uden alder”. Projektet er udbredt i hele Danmark og man kan gå ind på nettet og læse mere på cyklingudenalder.dk eller kontakte Sorøs frivilligkoordinator i Sorø ældrepleje, Susanne Lysholm Jensen.

Det var lidt fra dagen. Jeg kan ikke lade være med at nævne denne lille episode:
 
Zenia Nielsen fra Sorø ældreråd, ringede til mig for at få lidt hjælp og støtte med de nye projekt ”Cykling uden alder” . Hun synes hun havde brug for nogle unge kræfter, og da jeg er formand for Stenlille Cykelklub, var det nærliggende at ringe til mig. Zenia Nielsen er 80 år, hvilket man ikke lige tænker over. Hun fortalte mig om hele projektet om, at vi skulle ud at køre med de gamle, de ældre i kommunen. Hvorefter jeg ikke kunne dy mig, og spurgte: ”Zenia de ældre, siger du…. Du er 80, skal vi ud og køre med dig, for hvornår er man gammel i dag”
Nej, udbrød Zenia, det er dem på 90 år, der skal have en køretur :-)

Forårshilser
Lotte
Stenlille

 


Billede 1: Gert Jørgensen, Harriet Sørensen og Kaptajn Danny Hansen
 

Billede 2: Et livsbekræftende billede, som siger alt hvad der er meningen, at bygge broer mellem generationer. Gert Jørgensen, Sonja Mortensen og Kaptajn Danny Hansen.

Billede 3: Snoren klippes over. Gert Jørgensen og Zenia Nielsen.

Billede 4: Ildsjælen Zenia Nielsen fra Sorø Ældreråd.

Billede 5: Pilot Palle Rygaard, kørte fra Stenlille station og tilbage til Kulturhus.


Billede 6: Mikrospejdere fra Stenlillespejderne på bytur, her med pilot Liselotte Højer.
Flere billeder plukket fra 4295 Stenlille-facebook
Herunder ses Leif og Hagar Andersen samt th. Zenia Nielsen fra Nyrup, der har sørget for, at vi fik en rickshaw til Stenlille.
Stenlille Handels-, Håndværker- og Borgerforening (SHHB)  | shhbinfo@gmail.com